Liljedals namn och historia lever kvar på många sätt.
Allt från bostadsområde i Kungälv:
"Från brännvinsglas till buteljer
Platsen har också en spännande historia. Den driftige grosshandlaren C. L. Berggren grundade här Kongelfs Glasbruk 1875. Ett drygt decennium senare startade samme man Göteborgs Kexfabriks Aktiebolag.
Under de första åren tillverkade Kongelfs Glasbruk allt från brännvinsglas till bifångare, men man fick snabbt ekonomiska svårigheter. Att ändra inriktning till flaskor och buteljer hjälpte bara tillfälligt. 1913 köptes glasbruket av AB Surte-Liljedahl. Fem år senare flyttade 24 familjer till Kungälv från det nedlagda Liljedahls Glasbruk i Värmland.
I slutet av 40-talet upphörde handblåsningen och tillverkningen av damejeanner automatiserades. 1956 flyttades dock hela verksamheten till glasbruket i Surte. Kvar lever namnet Liljedal. Och minnena förstås."
Släktnamnet Liljedahl är aktuell i Melodifestivalen i form av musik/textförfattaren och Caroline af Ugglas make Heinz Liljedahl.
Lars Kallin skriver om Knappölflaskan:
"Knoppölflaskan kom som den andra standardiserade produkten efter tändsticksasken i Sverige. Knoppölflaskorna tillverkades under den tid de var munblåsta i den tredelade formen som J.P Jönsson, Liljedals disponent, fick patenterad 1852. (Fogelberg, Nisbeth, Liljedals glasbruk, sid 162 f)."
Hämtat från Surtbandys hemsida:
"Bandyn kom tidigt
Surte IS var klubben som drog igång idrottsverksamheten på orten, och det var inom den klubben som den första dokumenterade bandymatchen ägde rum 1908. Bandyn bedrevs till en början för att hålla igång Sällskapets fotbollsspelare på vintern.
Det som troligen fick vår sport att få ordentligt fotfäste i Surte var inflyttningen av värmländska glasbruksarbetare från Liljedal 1911. Enligt somliga källor är det just glasbruket i Liljedal (inte långt från t.ex. Slottsbron) som utgjorde svensk bandys vagga genom de från Holland och Belgien invandrade glasblåsarna i slutet av 1800-talet.
Endast ruiner återstår idag av glasbruket i det idylliska Liljedal.
"Sibirehyttan, kommentar Helene''
Flera göteborgska fotbollsprofiler deltog i Surte IS:s bandylag åren kring 1920. Mest känd är förstås "Svarte Filip" Johansson, center och skyttekung i IFK. Gunnar Söderbom (IFK) och GAIS:aren Konrad Hirsch var andra fotbollsprofiler som i kamp med vädergudarna spelade bandy i Surte på den tiden"
Mer om bandy och Liljedal...
Hämtat från http://visaren.darkbb.com/idrottscafeer-f4/bandycafe-27-mars-2008-t25.htm
"I Värmland introducerades bandyn av holländska glasblåsare år 1908, och det var i Liljedal som man började spela. De tre lag som fanns där hade klubbor som gjorts av enbuskar. Den första matchen spelades 1911, Liljedal vann med 2-1 mot IFK Karlstad. I det första distriktsmästerskapet som arrangerades 1915 med deltagande av Liljedal, Göta, Kristinehamn och Lundsbergs skola vann Liljedal över Göta med 13-0 i finalen. Året efter fick Göta revansch och vann med 6-4, men då hade halva Liljedals lag emigrerat till Amerika."
God Natt!
Helene
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Lite sent för en kommentar men jag hittade hit under min forskning på Knoppölsfalskor, äger EN;-)
SvaraRaderaImponerad av din resurts! Fast klokare blev jag ju inte angående min flaska;-)
Tack, och kul att du hittade hit. Varmt välkommen tillbaka. //Helene
SvaraRaderaHej är väldigt intresserad av Liljedal då jag håller på att göra en film om Surte glasbruk. Vi planerar att filma även där Liljadahls glasbruk en gång låg. Vore väldigt roligt att prata med dig som vet var det låg osv.
SvaraRaderaANders Lundin